• Pataki Lili

TELEKVÁSÁRLÁS

Updated: Jun 26

Az elmúlt időben kevesebbet használtam a Social Media felületeimet, amelynek az oka, hogy munka mellett főként a saját életünk egyelgetésével foglalkoztunk, azzal, hogy hogyan tudunk közösen előre lépni és építeni a jövőnket.

Februárban a telekvásárlás mellett döntöttünk és el is kezdtünk építési telkeket keresgélni. Rengeteg hirdetést lementettünk, de csak március elején kezdtük el kijárni, személyesen is megnézni a telkeket, körbejárni a számunkra megfelelőnek gondolt kerületeket.

Sajnos az az összeg, amit a telekre szántunk volna nem tűnt elegendőnek, őszintén szólva fogalmunk sem volt, hogy milyen árakon árulják manapság a telkeket. A fő szempontjaink megegyeztek:

 • a városhoz és a családhoz is közel legyünk, hiszen, ha későbbiekben családalapításba kezdünk, akkor szükségünk lesz segítségre,

 • másfelől, nem szerettük volna azt, hogy ha a barátainkkal szeretnénk találkozni, vagy csak kettesben el szeretnénk menni vacsorázni, színházba, akkor majdhogynem egy órát kelljen utaznunk.

 • További szempont volt még, hogy jó levegő legyen, gyerekbarát legyen a környék, ne legyünk úgymond elzárva a külvilágtól, tehát vagy nagyon újépítésű részeken nézelődtünk, vagy olyan helyeken, ahol a közelben van kirándulásra lehetőség, sok zöldet láthatunk.

A barátom ragaszkodott a panorámához és/vagy a természetközeli ingatlanhoz, de egy hónap folyamatos nézelődés után erről viszonylag gyorsan lemondtunk, mondván, hogy muszáj kompromisszumot kötni, minden nem jöhet össze.

KERESÉS

2 hónapig minden nap legalább 1,5 -2 órát töltöttem a különböző telkeket kínáló honlapokon, esténként pedig közösen átnéztük őket, eldöntöttük, hogy melyek azok, amelyek szóba jöhetnek, majd hétvégente elmentünk élőben is megnézni őket.

Miután a legtöbb telek úgy volt befotózva vagy olyan leírása volt, hogy abból a potenciális vevő véletlenül se jöhessen rá, hogy valami ’sántít’, egy idő után már nem is hívtuk fel az ingatlanosokat, hogy mutassák meg az adott telket, inkább magunk jártuk a kiszemelt kerületeket, hátha találunk olyan ingatlant, amelyet még nem láttunk online.

Nem igazán értettük, hogy miért éri meg az ingatlanosoknak teljesen fals képet festeni a telkekről és a környékről, ahelyett, hogy jeleznék előre, hogy mi az, amit a hirdetésen nem látunk, hiszen hiába soroltuk fel a fő szempontjainkat, ők szinte egyből rávágták: ’szuper, nézzük meg!’, mert szerintük ez lesz a tökéletes telek számunka, közben semmi köze nem volt az elképzeléseinkhez. Ezáltal mindhármunk idejét teljesen feleslegesen vesztegettük hétvégente.

SZERKEZETKÉSZ/KULCSRAKÉSZ HÁZAK HÁTULÜTŐI

A telkek többsége egyértelműen nem a mi pénztárcánknak megfelelő volt, sok ingatlanos egyből jelezte, hogy az általunk említett összegért a kiszemelt környékeken semmit sem fogunk találni, ami a szempontjainknak is megfelelne. Ekkor vettünk egy 180 fokos fordulatot és elkezdtünk szerkezetkész ingatlanokat vagy teljesen kész házakat keresgetni, valamint romos, régi házakat, amelyet felújíthatnánk. Nem jártunk sikerrel.

Az újépítésű házakról viszonylag gyorsan lemondtunk, mert bár elhiszem, hogy könnyebb spórolni az alapanyagokon és a szakembereken, majd mégis magasabb áron eladni készen egy ingatlant, de a többségük minősíthetetlen módon volt kivitelezve, olyan aprócska terekkel, amelyek kihasználhatatlanok és utólag saját pénzből kellett volna lebontatni a falakat, majd átalakítani a tereket, hogy normális, teljes értékű szobákat kapjunk.

Egyáltalán nem voltak reálisak az árak, de sajnos mégis megtehetik, hogy ilyen árakon árusítják az ingatlanokat, mert így is el tudják adni, egy laikus nem biztos, hogy észreveszi az egymásra halmozott hibákat.

Az elektromosságot az elkészülés után áthúzhatni szintén nem olcsó, a víz kiállásokat pedig meglehetősen nehéz átrakatni, bár szerencsére van egy fantasztikus víz szerelőnk, aki néha lyukat beszél a hasunkba, de a végén mindent megcsinál, de nem mindenki ismer olyan szakembereket, akiben 100%-an meg lehet bízni.

Spórolnak a nyílászárókon, a lépcső a legtöbb helyen használhatatlanul volt kialakítva, annyira keskenyek voltak a lépcsőfokok, hogy egyből belerúgta az ember a cipője orrát a következő lépcsőfokba (és a 36-os lábam minden, csak nem nagy).

A konyhában 70 cm-es parapet magasságú ablakkal sokra nem megy az ember, hiszen bután néz ki, ha elé egy 90 cm magas konyha kerül (továbbá az ablak sem lesz így teljes értékű), de azzal sem, amikor egy kicsi konyhában egy olyan hatalmas ablak van, hogy az meggátolja a felső elemek lehetőségét, pedig szükség lenne további pakolási felületre.

Sötét szobák, majd a nappaliban nincs használható falfelület, hiszen az egészet ablak öleli át, mert most épp ez a trend, de abba senki sem gondol bele, hogy így szinte berendezhetetlenné válik a helyiség és sok praktikus megoldásról le kell mondani. Ez a tipikus példája ’a látszat néha csal’-nak.

Körülbelül 4 hónap telt el, ekkora már a legtöbb környéket kívülről fújtuk, amikor megbeszéltük, hogy nem keresünk tovább, félretesszük egy időre és majd egyszer hátha jön valami, hiszen ez szinte mindig így szokott lenni. Amikor az ember elengedi a dolgokat, azok rátalálnak.

A TELEK

Egyik este nem tudtam elaludni és bár megbeszéltük, hogy nem keresünk tovább, mégis megnéztem egy ingatlanokat kínáló honlapot. Folyamatosan feldobta azokat a telkeket, amelyeket már megnéztünk, majd hirtelen felfigyeltem egy tervre, amit egy telekre álmodtak. A telek mérete kifejezetten kicsinek tűnt, minimum 2x ekkorát kerestünk, viszont a leírás alapján minden tökéletesen passzolt az elképzelésünkhöz. Megmutattam a barátomnak és másnap egyből felhívtuk a hirdetőt, majd még aznap estére egyeztettünk is egy időpontot megtekintésre.

A telek tökéletes volt, picike, de éppen ezért rengeteg előnye is volt: mivel a telek ’apró teleknek’ minősül, így csak bejelentés köteles, nem kell terveket elfogadtatni, másfelől állt már rajta egy régi házikó, aminek az alapja majdnem a mi elképzelésünknek a mérete volt, így oda tudtuk képzelni az általunk megálmodott házat.Mint írtam, a telket úgy találtam, hogy a hirdetésben egy már megtervezett ház teljes tervdokumentációja volt, ami bár némi átalakításra szorult, de nagyon jól szolgált alapnak.

Továbbá az eladó előttünk már rengeteg mindent leegyeztetett, utána járt dolgoknak, így a telek megvásárlásával nem csak a telket, de az összes tervdokumentációt és elérhetőségeket továbbadta nekünk, ezáltal rengeteg időt megspóroltunk telefonálgatással.

Mint az később az kiderült, az építészünk egyik alvállalkozója csinálta az eredeti terveket a telekre, így sok mindent át tudtak beszélni későbbiekben.

VÁSÁRLÁS

A telek nem csak hogy panorámás, de a zsákutca végében egy tanösvény veszi kezdetét, este olyan madárcsicsergés, mint a családi házunknál Budakeszin, egy szó, mint száz beleszerettünk és próbáltuk mielőbb lebonyolítani az adás-vételt, ami stresszesre és hosszúra sikeredett.

A telek megtekintése után egyből felhívtuk a szülőket, az építészt és pár szakemberünket, hogy jöjjenek ki velünk megnézni a telket, ők is mondják el az őszinte véleményüket.

Nagyon fontosnak tartottuk, hogy egy építész is megnézze, hogy biztosra tudjuk, jól döntünk-e, van-e ráció a tervekben, tényleg kivitelezhetőek- e és a nehézségek ellenére összeségében mit gondol a telekről.

Kivittük továbbá a szakembereinket is, hogy elmondják a véleményüket a tereprendezésről és a támfalak megépítéséről is, majd miután mindenki áldását adta rá, el is indítottuk a jogi folyamatokat.

Az ügyvédünk utánanézett mindennek, mi pedig napi szinten hívtuk az önkormányzatot, hogy minden szükséges dokumentumhoz hozzáférjünk és biztosra tudhassuk, hogy a telek tényleg tehermentes, saját tulajdonú és minden további információ is stimmel.

Mire megérkezett az összes dokumentum és az ügyvédünk is biztosra mondta, hogy minden rendben van, boldogan felhívtuk a tulajdonost és jeleztük, hogy már nem csak gondolkozunk rajta, biztosak vagyunk benne, hogy szeretnénk megvenni a telket (ez kb. 1 hét volt). Boldogan mondta, hogy ez szuper hír, kértük küldje el az adatait, hogy megírhassuk a szerződést és kifizethessük az előleget is.

Sokáig vártunk az adatokra, az eladót nehéz volt elérni, majd jött egy üzenet, hogy van egy pár, akik ráajánlottak az eredeti összegre (amit mi már nem tudtunk volna kifizetni) és Ők voltak az elsők, akik jelentkeztek, viszont mi voltunk az elsők, akik meg is nézték a telket, (hiszen mint megtudtuk, a másik pár külföldön él), ennek ellenére szeretné még nekik is megmutatni.

Nem igazán tartottuk fairnek, hogy a megállapodás ellenére fent hagyta a hirdetést, miközben mi már ügyvéddel egyeztettünk, ami szintén költséges, de bíztunk benne, hogy szimpátia alapján dönt majd a tulajdonos, hiszen ilyen embernek ismertük meg. Mivel a pár külföldről utazott haza, így az üzenetet követően 3 hét várakozás következett, ezalatt mi azért próbáltuk tartani a kapcsolatot az eladóval, hogy érezze, biztosak vagyunk továbbra is a döntésünkben.

Az utolsó üzenetünk után jött egy telefonhívás, a tulajdonos elmondta, hogy megnézte a másik pár is a telket, de mi kifejezetten szimpatikusak voltunk számára, főleg a korunk miatt is, hiszen elmondása szerint, ha újra kezdhetne a felnőtt korát akkor egy ilyen házban kezdené és építené a jövőjét a feleségével, továbbá van egy mi korunkbeli lánya, akik szintén ugyanebben a cipőben járnak.

Bár a vége happy end lett, de sajnos tudjuk, hogy nagyon ritka az az ember, akit egy ilyen helyzetben nem a pénz vezérel.

TERVEZÉS

Egy lakást is nehéz megálmodni, egy házat, amelyben valószínűleg az életünk hátralevő részét tölteni fogjuk, még nehezebb.

Azért döntöttünk a telek és az építkezés mellett, mert szeretnénk ezt a terhet ’levenni a vállunkról’, hogy utána nyugalomban, már csak magunka koncentrálhassunk és a családalapításra.

Mivel hatalmas anyagi teher egy ház felépítése és berendezése, ezért hiába csináltatunk végleges terveket, a tervek nagy részét valószínűleg eleinte még nem fogjuk tudni teljesíteni, szépen lassan lépésről-lépésre haladunk majd előre.

A tervünk az, hogy a külső amennyire lehet tökéletes legyen, minőségi nyílászárókkal és olyan homlokzattal, amit 20 év múlva is szívesen látunk. Lakberendezőként nehéz elfogadnom, hogy eleinte a ház belsejéhez nem fogunk tudni annyira hozzányúlni, mint szeretnénk, de tudom mennyire jó érzés lesz majd, hogy hónapról-hónapra alakul az otthonunk és mindig lesz valami, amire várhatunk, amitől otthonosabb lesz a házunk.

Fontosnak tartjuk, hogy a tervek végleges formája legyen leadva, az legyen jóváhagyatva, hiszen a későbbiekben ezen változtatni, plusz építési terveket benyújtani macerás és időigényes. Mindig azt mondják, hogy inkább több legyen a beadványon, mint ami el fog készülni, így a későbbiekben ezekkel már nem kell foglalkozni, amint tudunk tovább haladunk majd az építkezéssel.

A lényeg, hogy be tudjunk költözni, legyen egy hálószoba, konyha és egy fürdőszoba, a többi pedig majd jön apránként, semmit sem szeretnénk elsietni.

Az ember úgy gondolná, hogy ha építkezik, akkor minden úgy alakul majd, ahogy ő azt elképzelte. Rengeteg szabálynak kell megfelelni, a beépíthetőséget nem lehet túllépni, a szomszédokkal a jó szomszédi viszonyt érdemes fenntartani és nem kihúzni a gyufát az első fal felhúzásánál és még sorolhatnám.

Továbbá hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha lakunk egy lakásban, ami x nm2, majd építünk egy házat, ami pont a kétszerese, az milyen hatalmas lesz majd. de vannak szabályok, vannak elvárások és kompromisszumot kell kötni sok olyan dologban, amire nem is gondoltunk eleinte. Egy teleket az adottságaival együtt kell elfogadnod. Amikor mi belevágtunk, ezzel tisztában voltunk, tudtuk, hogy vannak hátulütői is, de nekünk mégis így volt tökéletes.

A telkünk nagyon lejt, így a ház egy része ’föld alatt lesz’, ezáltal nagyon okosan kellett a tereket kihasználnunk. Amint megadta az építész a fix beépíthetőséget és felrajzolta nekünk a külső falakat, mi elkezdtük megtervezni a ház belsejét, majd miután már többször nekiugrottunk és mindig az első tervet tartottuk a legjobbnak, továbbadtuk az építésznek, aki elmondta, hogy Ő mit csinálna esetleg másképp és mi az, ami építészetileg nem feltétlen állja meg a helyét. Ezeket átbeszéltük és addig alakítgattuk, míg mindannyian elégedettek nem lettünk. Fontos, hogy merjünk ’erőszakosak’ lenni, hiszen ha a kezdeti lépéseknél nem vagyunk határozottak, akkor a későbbiekben sok hátulütővel találkozhatunk majd.

Fontos továbbá, hogy ne akadjunk fel aprócska részleteken, mert sokaknál emiatt húzódik el egy építkezés évekig, mert annyira nehezen hoznak döntést és annyira tökéletesre szeretnének mindent, hogy a végére teljesen összezavarodnak és már semmi sem tetszik igazán nekik a sok alakítgatás miatt. Sokan szintén ragaszkodnak Pinterest képekhez is és nehezen értik meg, hogy nem lehet ’megerőszakolni’ tereket. Minden ház más adottsággal rendelkezik, amihez alkalmazkodni kell.

Tehát ahhoz, hogy az álom otthonod tényleg álom otthon legyen, ajánlott egy belsőépítész, lakberendező segítségét is kikérni egyidejűleg az építésszel. Így biztosan összhangban lesz a ház, és a terek is úgy lesznek kialakítva, hogy az a lakók életstílusával megegyezzen és tökéletesen kiszolgálja a szükségleteiket, valamint a berendezéssel sem lesz probléma a későbbiekben. Ha ezek a főbb szempontok nincsenek előre lefektetve, akkor később már nagyon nehéz változtatni rajtuk.

Fontos hova és mekkora ablak kerül, fontos, hogy hány szobára van szükség és hogy legyen elég pakolási felület. Ezek ilyenkor még egy kattintással átalakíthatók. Mint említettem, vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni vagy ha lehet, akkor lehet többet veszítünk azzal a változtatással.

Nálunk például a lépcsőt csak bal oldalra volt célszerű tenni, mert ha középre tetettük volna, akkor nagyon sok teret elvettünk volna az étkezőből/nappaliból, valamint bal oldalon, ahol leérünk a nappaliba, a ház már a föld alatt van, így ez egy sötétebb rész. Ide tettünk tárolót, egy kicsi vendégfürdőszobát és egy gépészeti helyiséget (hőszivattyús rendszerben gondolkodunk), hiszen ezek azok a helyiségek, amelyek nem feltétlen igényelnek ablakot.


Továbbá kompromisszumot kellett kötnünk abban is, hogy mely szobából legyen a legszebb a kilátás. Értelemszerűen az ember ezt leginkább a nappalijából nézné, de ha fentre került volna a nappali/étkező/konyha, úgy a kertből a hálószobákon keresztül lehetett volna csak bemenni a házba, amit nem tartottunk túl komfortosnak, így a nappali/étkező/konyha került az alsó szintre.

Az utcáról tehát az előszobába érkezünk, azért pedig, hogy a hálószobák intimitását megtartsuk, le kellett zárnunk ezeket a helyiségeket, így bárhogy próbálkoztunk, el kellett fogadnunk, hogy ezen a szinten kicsit jobban fel lesznek ’darabolva’ a helyiségek, nem lesz annyira szellős, mint azt terveztük.

A lépcső által lett egy hatalmas előszobánk, ami bár nagyon szép tud lenni és én kifejezetten örülök is neki, de ezáltal a szobák mérete csökkent, ezen sehogy sem tudtunk változtatni, mert fontosnak tartottuk, hogy a két majdani gyerekszoba között legyen egy közös kis fürdőszoba és hogy a mi hálószobánk kapja a gyönyörű kilátást, amihez szintén szerettük volna, hogy tartozzon egy fürdőszoba. Innentől kezdve viszonylag egyértelmű volt a kialakítás.

Szóval itt tartunk jelenleg. Várjuk a kiírásokat az építésztől, ezután pedig több kivitelezőtől szeretnénk majd árajánlatot bekérni. Számunkra az a fontos, hogy egy szerkezetkész házat ’kapjunk’, onnantól a szakembereinkkel pedig átvesszük a projektet. Ha sikerül kivitelezőt találnunk, akkor remélhetőleg márciusban legkésőbb elkezdődnek a munkálatok. Amennyiben tudtok ajánlani igazán megbízható kivitelezőt, nagyon szívesen fogadjuk!

TIPPEK

 • Mi azt tapasztaltuk, hogy építési telek keresésénél az ingatlanosok kevésbé tájékozottak, hiába van 17 ingatlanos neve a telefonomban, magunk találtuk a telket úgy, hogy minden hétvégén körbejártunk újabb és újabb kerületeket/utcákat, fárasztó, de megéri és a környékeket is jobban megismered.

 • Regisztrálj az összes ingatlanokat hirdető honlapra és mentsd le a kedvenc hirdetéseid. Amelyeket már megnéztél, de nem tetszett, tiltsd le, így nem fogja újra feldobni Neked! Továbbá állítsd be, hogy melyek a neked fontos fő szempontok (ár, elhelyezkedés, gáz, víz, csatorna, stb, a telken), ezek alapján mindig értesítőt fogsz kapni az új hirdetésekről!

 • Fontos mérlegelni, hogy a főbb szempontoknak tényleg megfelel-e a telek vagy csak 1-2 szempontnak és ha csak annak, akkor az elég-e az álom otthonod kialakításához?

 • Nézz körbe a környéken! Megfelel-e annak az életvitelnek, amit későbbiekben élni fogsz, nem csak hirtelen fellángolás?

 • Tudsz-e azonosulni a környékkel?

 • Mik a helyi szabályok, van-e bármi, ami gátolná a megálmodott otthon kialakítását?

 • A közös osztott tulajdonú telkekből sajnos nagyon sok van, mi ezeket teljesen elvetettük, ha mégis ilyenbe szerettek bele, egyből kérjetek segítséget ügyvédtől!

 • Mi szintén elvetettük személyes tapasztalat miatt a nyeles telkeket, nem szerettünk volna mi sem más telkén át/feljárni és azt sem, hogy más a mi telkünkön járjon át.

 • Ha megvan a kiszemelt telek, egyből kérj el minden dokumentumot az önkormányzattól és a tulajdonostól és nézesd át ügyvéddel! Hiába sürget az tulajdonos/ingatlanos, hogy rengetegen nézik a telket, nem szabad beleugrani, mindennek utána kell járni! Volt egy telek, amibe az elején beleszerettünk, de az ára sajnos nem nekünk kedvezett. Ezerszer elmondta az ingatlanos, hogy neki mindegy, hogy döntünk, mert napok alatt elkapkodják. Azóta is hirdetik...

 • Kérd ki szakember segítségét, aki tisztában van a helyi szabályokkal!

 • Mérlegelj! ha sok a hátulütő, még úgy is megérheti-e (nagy tereprendezés, stb)?

 • Számolj! Sajnos egyre kevesebb a jó környéken, megfizethető áron elhelyezkedő telek, így sok új részt elkezdtek felparcellázni, de úgy, hogy azt pont be lehessen építeni. A legtöbb kerületben oldalt 3-3 métert, elöl 5 métert hátul pedig 6 métert kell elhagyni, ami azért frusztráló, mert sok telket olyan vékonyra, de mégis hosszúra osztottak fel, hogy egy max. 6,5 méter szélességű ház férne rá, amelynek a tereit meglehetősen nehéz kialakítani. Mi minimum 9 méterben gondolkodtunk.

 • Ne csak a szívedre, az eszedre is hallgass, hiszen ez egy hatalmas befektetés. Muszáj mérlegelni, hogy mi az, ami belefér és kell egy fix határt húzni, amit nem szabad átlépni.

 • Higgy a szerencsében! Létezik!

 

A házunk építésének folyamatát azért osztom meg Veletek, hogy segítséget nyújtsak, ha Ti is ebben a cipőben jártok vagy tervezitek az építkezést.

Ez, mint tudjuk egy hatalmas feladat, nagyon könnyen lehet rengeteg pénzt veszíteni egy rossz lépéssel is, éppen ezért a célom, hogy olyan szolgáltatókat és márkákat mutassak be Nektek, akiknek a munkájában megbízunk, akiket szívvel ajánlunk. Természetesen, ha valami nem úgy sül el, ahogy azt terveztük, arról is be fogok számolni!


A házzal kapcsolatban a későbbiekben inkább videókat fogtok látni, úgy gondolom az érdekesebb lehet számotokra!

Ha bármilyen kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel a komment szekcióban, de ha Nektek van már tapasztalatotok építkezésben, azt is szívesen fogadom!

Szép estét!

Lil

7,186 views0 comments

Recent Posts

See All

WATER