• Pataki Lili

HOW TO AFFORD DESIGNER PIECES?

Updated: Aug 13, 2020*the picture above is from Pinterest.


Image

Talán néhányan tudjátok, hogy az online vásárlás szerelmese vagyok, több okból kifolyólag is. A legtöbb embernek hétvégén van ideje elmenni vásárolni, amikor a boltok tömve vannak, a ruhák a földön landolnak és 100 fokban várakoznak az emberek, hogy végre felpróbálhassák a kiszemelt terméket, amit szinte biztosan nem vesznek meg, miután meglátják magukat az előnytelen, legrosszabb tükrökkel és fényekkel felszerelt próbafülkében, amiben épp hogy elférnek. Ezután valószínűleg mérgesen és egy enyhe önbizalomhiánnyal távoznak az üzletből- legalábbis nekem ez van a fejemben, ha a saját ‘élményeimet’ és tapasztalataimat veszem figyelembe. Úgy 5-6 éve rendelek folyamatosan az internetről, így rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amiket most összeszedtem Nektek.


Sokan csak a hátrányait látják az online rendelésnek, mint pl.: a csomag nem fog megérkezni, mi történik, ha nem jó a termék, sokba kerül a visszaküldés, stb… A csomag 99%, hogy meg fog érkezni, hiszen a legtöbb internetes oldal DHL-t vagy UPS-t használ, nem beszélve arról, hogy szinte minden oldal kedveskedik a vevőnek azzal, hogy ingyen visszaküldést (és cserét) biztosít, amennyiben az áru nem megfelelő minőségű/ nem tetszik/ hiányos/ rossz méret/ hibás, stb. (általában egy ragasztható ‘return’ papírt helyeznek el a csomagban, melyet visszaküldéskor a csomagra kell ragasztani, ebből látja a posta feladáskor, hogy a költség előre ki van fizetve= ‘prepaid’). 1% esély van arra, hogy nem érkezik meg a csomag, ez a Magyar Posta érdeme, de ezt nem szeretném kifejteni, gondolom nem vagyok egyedül, aki könyvet tudna írni róluk és a ‘segítőkészségükről’, de ez nem a negatív reklám helye. 


Az internet telis-tele van jobbnál jobb akciókkal, csak ki kell nyitnod a szemed és folyamatosan követned az online áruházak honlapját. Bár sokak őrültnek tartanak, de ez egyáltalán nem zavar, hiszen az őrültségem által meg tudok vásárolni olyan designer termékeket, amelyeket amúgy nem engedhetnék meg magamnak. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék segíteni Nektek, hogy tudatosabban és megfontoltabban vásároljatok.

 1. Szóval pontokba szedem a főbb dolgokat, amikre érdemes odafigyelni:

 2. Először is csinálj egy ‘Kedvencek’ listát az összes honlapról, amiket szeretsz

 3. Regisztrálj az összes ilyen honlapra- ezáltal minden alkalommal bejelentkezhetsz a saját fiókodba, ahova folyamatosan elmentheted azokat a termékeket, amik a legjobban tetszenek Neked, így később könnyebb lesz visszakeresni őket, hiszen már mind megtalálható lesz a ‘Favourits’=’Kedvencek’ résznél (ezzel rengeteg időt spórolsz magadnak, hiszen mire ráveszed magad a vásárlásra, nem kell mindent újra visszakeresned, már ott lesz a kedvencek közt)

 4. Legalább 2-3 naponta nézd meg a kedvenc online áruházaid honlapját, kattints a ‘New in’ szekcióra, így naprakész leszel a legújabb termékekkel és sosem maradsz le az újdonságról. Ahogy előbb is írtam, mindig mentsd a kedvelt termékeket a kedvenceid közé, hogy időt spórolj magadnak a későbbiekben

 5. Csinálj egy email címet, amit csak vásárláshoz használsz majd, így nem fog idegesíteni a napi 100 email, ami egyes márkáktól érkezik a rendes emailjeid közt. Iratkozz fel a hírlevélre ‘newsletter’, így mindig elsőként értesülsz a leértékelésekről, akciókról, újdonságokról és egyéb kedvezményekről

 6. Arról nem beszélve, hogy a hírlevélre való felíratkozás általában kedvezménnyel is jár. Szinte az összes online áruház/márka kedveskedik az új vásárlóknak egy egyszeri 10% vagy 15%-kal. Ez általában egy hosszabb kód, amit a vásárlás végénél a ‘code’ szekcióba kell beilleszteni és máris levonódik a kedvezmény a végösszegből. (Ha kicsit szemtelen vagy, akkor gyárthatsz folyamatosan új email címeket, így újra és újra kedvezményhez juthatsz mint ‘új vásárló’)

 7. Mindig állíts össze egy listát azokról a termékekről, amelyeket a leginkább szeretnél a szekrényedben tudni és amelyekre úgy érzed megéri spórolnod. Ez az egyik legnehezebb dolog a tudatos vásárlásban, de egyben a legfontosabb is. Személy szerint én designer cipőkbe, táskákba, dzsekikbe és kabátokba szeretek pénzt fektetni, hiszen ezek időtálló darabok, amelyeket évekig hordhatsz.

 8. Légy türelmes! Ne költs olyanra, amiből már szinte 3 ugyanolyan van a szekrényedben vagy olyanra, amit később is megvehetsz (tudom, hogy nehéz, hiszen az összes Inditex bolt telis-tele van szebbnél szebb darabokkal, de míg az az x összeg kevésnek tűnik az adott pillanatban, a hónap végére 3 termék ára már nagy segítség lehetett volna, egy leértékelt designer cipő áránál). Ennek ellenére bevallom, hogy még mindig ‘megfájdul’ a szívem, ha meglátok valakin egy pl.: Zara terméket, amit elszalasztottam a leértékelésre való spórolás miatt, de ki lehet bírni, mindig lesz szebb/jobb, ha pedig nem, akkor még mindig ott van az Amazon vagy eBay, ahol szinte minden megtalálható. Alig van olyan designer darab a szekrényemben, amit teljes áron vásároltam/kaptam volna. Sokszor logikusabbnak tartom várni és megvenni 2-3 designer cipőt leértékelésnél, mint egyet teljes áron.

 9. A legtöbb leértékelés 20%-os árkedvezménnyel kezdődik és felmehet akár 80%-ra is a leértékelés végére. Pár online áruház, mint pl.: Farfetch (személyes kedvencem) a leértékelés kezdete után pár nappal extra 20%-kal kedveskedik a vásárlóinak, a már leértékelt termékek árából. Ilyenkor is fontos, hogy fel legyél iratkozva a hírlevélre, hiszen az extra 20%-os kódot előszőr a felíratkozók számára küldik ki, kb. 1 nappal később lesz elérhető mindenki más számára, ekkora viszont már a felíratkozók megveszik a legtöbb terméket. Én azt ajánlom, hogy várjátok meg azt az extra 20%-ot, hihetetlen sokat számít és bár a várakozásban benne van, hogy lehet valaki elviszi előled a terméket, de ha nem, akkor büszkeséggel fog eltölteni, hogy képes voltál várni és megszerezted a kívánt terméket még kedvezményesebben. A legtöbb (nagyobb) online áruházak honlapján a méretek mellett jelzik, hogy miből hány db van még raktáron. Amikor ‘low in stock’-ot ír, akkor maximum 2, de inkább 1 darabjuk maradt az adott méretből. Ekkor érdemes megfontolni, hogy megéri-e Neked annyira az adott termék, hogy megvedd az extra 20%- os árengedmény előtt vagy inkább kockáztatsz és reménykedsz, hogy megmarad a termék.

 10. Szintén ajánlatos követni a kedvenc márkáidat Instagramon (valamint állítsd be náluk a post notifications is), hiszen így első kézből megtudhatod, ha váratlan kedvezménnyel rukkolnak elő. Múlt héten szerettem volna rendelni egy pólót és egy pulcsit, azonban kicsit elgondolkoztam rajtuk, majd másnap kiírták az Instagramjukra, hogy 24 óráig 50%-kal lehet hozzájutni a termékeikhez, így a pulcsi áráért sikerült a pulcsit és a pólót is megvennem, valamint az árban már a szállítás költsége is benne volt. Ebből is látszik, mennyire kiszámíthatatlan, hogy egy-egy honlap mikor kínál különféle kedvezményeket, ezért érdemes nyitva tartani a szemünket!

 11. Így, hogy elárultam mikre érdemes a leginkább figyelni, elárulom azt is, hogy mely időpontokban tartsátok nyitva a szemeteket és feltöltve a bankkártyátokat. A legnagyobb leértékelések Balck Friday-on és a rá következő hétfőn, úgy nevezett Cyber Monday-on vannak. Ezt követi a karácsonyi leértékelés, amely általában december 24-28-ig bármelyik nap elkezdődhet és többnyire a készlet erejéig tart. Ezután pár hónap kimarad és kezdődik a húsvéti leárazás, majd a nyári leértékelés mely általában júniusra esik és szintén sokáig elhúzódik. A külföldi honlapokon és üzletekben ezen kívül megszokott a Mid Season Sale is, ami üzletenként változik és általában akkor lép életbe, ha túl sok áru maradt meg az elmúlt szezonból és szeretnének ‘megszabadulni’ tőlük, mielőtt megérkezik az új szezon árukészlete.

 12. Bár az elsődleges célom ezzel a bejegyzéssel, hogy segítsek Nektek abban, hogy megértsétek hogyan is lehet hozzájutni egyes designer termékekhez olcsóbban, mégis muszáj elmondanom, hogy vannak olyan deisigner darabok, amelyek sosem lesznek leértékelve, mint pl.: Hermés vagy Chanel táskák. Szerencsére nem kell elkeseredni, ha az általad kinézett termék, pont ebbe a kategóriába esik, hiszen egyre felkapottabbá vált a használt termékek vásárlása, ami segít hozzájutni olyan termékekhez olcsóbban, amelyek amúgy sosem lennének leértékelve. Ezek a termékek bár használtak, de nem elhasználtak. Sokan bizonytalanul vásárolnak és később rájönnek, hogy nem tudják kihasználni/ nem illik hozzájuk a megvásárolt termék, esetleg csak egy adott alkalomhoz vették, stb. Ilyenkor különböző honlapokra feltöltik őket és várják, hogy legyen valaki, aki beleszeret (Designer Vintage, Vestaire Collective, Deopop, Ebay, Amazon). Ezeken a honlapokon szinte egytől- egyig lehet alkudni, én leginkább a Vestaire-t részesítem előnyben, mert ott az összes árut átvizsgálják, így biztosan eredeti kerül a kezedbe és az árak is többnyire alkuképesek.

 13. És mi az, ami még az online vásárlás mellett szól? Szinte az összes honlap ingyenes visszaküldést biztosít, valamint a szállítás összege is relatív olcsó. Ezen kívül külön élmény várni a csomagot, kibontani a ‘ropogós’ papírba csomagolt terméket és először felpróbálni. Számomra minden rendelés olyan, mint a karácsony!

679 views0 comments

Recent Posts

See All