• Pataki Lili

FOUNDATION

Updated: Aug 13, 2020Sajnos nem lettem megáldva hibátlan, gyönyörű bőrrel, mi több, nagyon vékony, érzékeny bőröm van, amin minden apró bőrhiba meglátszik. Értsd: szinte elképzelhetetlen számomra, hogy alapozó nélkül lépjek ki az ajtón, nem csak azért mert elrettent amint megpillantom magam egy tükörben (legfőképp a lift tükrében, ahova olyan led lámpákat szerelnek, amiben még azt is észreveszed, ami ‘nincs’), de azért is, mert egy kis szellő elég ahhoz, hogy az arcom teljesen kipirosodjon és meglátszodjon rajta az összes bőrhiba és hajszálér.


Tinédzser korom óta küzdök problémás bőrrel, ami legfőképp genetikai adottság. Az elmúlt 11 évben körülbelül 20-30 bőrgyógyász ‘fogyasztottam el’ és még több kozmetikust, mégsem kaptam senkitől választ arra, hogy hogyan kezeljem a problémás bőrömet, mi lehetne rá a megoldás. A legtöbben gyógyszertárban kikevert krémeket és tonikokat írtak fel, ami pont annyira segített, mintha bementem volna a legközelebbi DM-be és levettem volna a polcról, valamit, ami állítólag segít. A rendkívül érzékeny bőröm továbbá megakadályozta, hogy kipróbáljak olyan arckezeléseket, amelyeket aknés bőrre ajánlanak. Többször voltam archámlasztáson, de a végeredmény csak rosszabb lett, a bőröm még érzékenyebbé vált.


16 évesen volt a legrosszabb állapotban az arcbőröm, ekkor egy bőrgyógyász Aknenormin hormontablettát írt fel nekem, ezeknek a hátránya majdhogynem ugyanannyi, mint az előnye. Míg az arc folyamatosan hámlik és alatta új bőr születik, egyre szárazabbá válik a bőr. Bár a bőrproblémák elkezdenek eltűnni 2-3 hónap után, az olyan érzékeny bőrű embereknél, mint én, azonban kialakulhat az ekcéma, ami csak hosszadalmas kezeléssel gyógyítható. Mielőtt bárki szedni kezdi ezeket a hormontablettákat, tudni kell, hogy maximum 1-2 ilyen kúra tartható az élet során hiszen rendkívül megviseli a szervezetet. Azt remélik/ állítják, hogy ezek a tabletták megoldást nyújtanak a bőrproblémákra, de az én helyzetemben ez nem így történt, az a fél év szenvedés a száraz, ekcémás bőrrel nagyobb kín volt, mint az az öröm, amit a tükörben láttam 1-2 hónapig. Sajnos mindössze ennyi ideig tartott nálam az eredmény.


Rossz szokásom, hogy hergelem magam, nem bírtam elfogadni a bőröm állapotát, szörnyen éreztem magam attól, hogy míg a gyógyszer sokaknak segít, az én bőröm visszaállt a régi állapotába és ezt képtelen voltam elfogadni. 23 évesen újra elkezdtem egy hormontablettás kúrát, egy barátnőm és egy olyan bőrgyógyász ajánlására, akikben nagyon bíztam. Ezt a tablettát Sotret-nek hívják, talán egy kicsivel erősebb is mint az Aknenormin. Mivel ezeket a gyógyszereket csak akkor lehet szedni, ha nem éri nap a bőrt (a kúra alatt folyamatosan fényvédőt kell használni a bőrre), kaptam az alkalmon és elkezdtem az utolsó kúrámat Skóciában, ahol nem kellett attól tartani, hogy valaha is előjön a nap az esőfelhők mögűl. A bőröm pár hónap után már nagyon szép lett, bár az ekcéma újra megjelent a bőrömön és a szám ezalatt a kúra alatt még súlyosabb volt, annyira, hogy sokszor véres volt a kirepedezettség miatt és a barátnőim kérték, hogy nézessem meg, hogy biztosan rendben van-e. Kaptam rá nagyon erős zsíros krémet, amit gyógyszertárban kevertek ki és rettenetes íze volt, de legalább kicsit helyre tette. Sajnos nagyon gyorsan zsírosodik a hajam, azonban ez a gyógyszer ezt is teljesen megállította, talán ezt tett a legboldogabbá, hiszen rengeteg időt spóroltam meg vele. A kúra végére nagyon boldog voltam, a bőröm olyan volt, mintha kicserélték volna. Ezt 2-3 hónapig élvezhettem, utána sajnos újra megjelentek a bőrhibák. Szeretném hangsúlyozni, hogy valószínűleg túl sokat vártam el ezektől a gyógyszerektől és bár csúnya volt a bőröm, sosem volt annyira csúnya, mint az igazi durva aknéval rendelkező embereknek.


Az elmúlt években minden orvos feltette a kérdést: sokat stresszelsz? és persze kinek ne lenne ebben a korban (is) az a válasza, hogy igen. Jött az általános klisé, hogy hidd el, ha nem stresszelnél ennyit, a bőröd is sokkal szebb lenne és több problémára megoldást találnál. Nem sikerült megtanulnom ‘nem stresszelni’ de sikerült megértenem, hogy ha hergelem magam azzal, hogy milyen rossz nekem, hogy nem tökéletes, makulátlan bőrrel rendelkezem, az nem fog előrébb vinni, így elkezdtem elfogadni magam. Bár nehéz beismerni, de az orvosoknak igazuk van: ha az embernek kevesebb a stressz az életében, az mindenhol meglátszik. Migrénes vagyok, az a fajta, akinek, ha előjön a migrén, az annyira fáj, hogy ordítani tudnék és sajnos együtt jár a hányással is. Szerencsére ilyen utoljára már hónapokkal ezelőtt volt, s bár a gyógyszerem mindig a táskámban van, szerencsére nem kell vészesen kutatnom utána.


Fontos, hogy észrevegyük mik azok a dolgok, amik a stresszt kiváltják belőlünk és hogyan orvosolhatnánk. 25 éves koromra szinte minden területen dolgozó orvosnál jártam már és sokszor úgy éreztem, hogy felesleges pénzkidobás volt az összes vizsgálat, kúra és kezelés, amíg anyukám el nem vitt a Dermart Buda-ba, ahol mindenféle szépítészeti kezeléseket végeznek= boldogabbá teszik a nőket. Kozmetikusuknak, Szilvinek köszönhetően mára teljesen elégedett és boldog vagyok a bőrömmel. Még mindig vannak kis hegek és bőrhibák az arcomon, de már egyáltalán nem olyan vészes, mint a kezelések előtt bármikor. Ellinte heti 2x jártam Szilvihez és bevallom nem láttam nagy változást, de minden jó dologhoz idő kell, így nem hagytam abba a kezelést. Szeptemberben kezdtük a kezeléseket és novemberre már teljesen kitisztult, megújult a bőröm. Azóta elég havi 1x járnom hozzá, hogy fenntartsuk az elért eredményt. Először ultrahangos kezelést végeztünk bio növényi hyaluronnal akne programon és C Vitamin signatural lift-et, majd mikor már látszott a változás, áttértünk az Ipl-re szintén akne programmon. Ma már csak az utolsó kettőt alkalmazzuk és pár nap szükséges ahhoz, hogy teljes mértékben lásd a változást.


Bár a bőröm szinte teljesen kitisztult és megújult, mégis áldom az eget, hogy feltalálták az alapozót, ami még tökéletesebbé teszi a bőrt, emellett egy kis önbizalom boost-ot is ad. Beletelt jó néhány évbe, mire megtaláltam a számomra megfelelő termékeket, amelyek a száraz, de zsíros bőrömre (T vonal) is tökéletesek. Mielőtt felteszem az alapozót, mindig használok hidratáló krémet (jelenleg az Estée Lauder Advanced Night Repair krémét használom). Bár a legtöbb alapozó állítja, hogy x %-ban hidratál, hiába van bennük hidratáló hatás, a bőrnek szüksége van extra hidratálásra, valamint ez segít abban is, hogy az alapozó szebben eldolgozható legyen és a hatása tovább tartson, tovább fennmaradjon a bőrön. Körülbelül 50 (ha nem több) alapozót próbáltam ki az elmúlt 9 évben, de ezek azok a termékek, amelyek a legjobban beváltak nekem és ami még fontosabb: amit a bőröm is szeret!


Estée Lauder- Double Wear Stay in Place: Korábban használtam már ezt az alapozót, de valahogy elfeledkeztünk egymásról, amíg az Estée Lauder meg nem keresett a minap, amiért rendkívül hálás vagyok, hiszen újra rátaláltam a ‘szerelemre’! A Double Wear egy jól és könnyen építhető alapozó, de mégis sűrűbb, mint a többi alapozóm, ennek ellenére egyáltalán nem lesz ’cakey’ hatása. Közepes és teljes fedést lehet elérni vele, attól függ, hogy ki hogyan szereti viselni. Nagyon könnyű vele dolgozni, szeretem, hogy gyorsan megszárad a bőrön, így nem szükséges utána púdert használnom. Az Estée Laudernél rengeteg árnyalat közül lehet választani, így, ha megtalálod a bőrödhöz legközelebb álló színt, akkor az alapozó szinte láthatatlan lesz az arcodon, ami számomra nagyon fontos. Abban biztos lehetsz, hogy az Estée Lauder csapata segíteni fog megtalálni, a számodra tökéletes színt, hiszen egy ideje már használják az ‘alapozó színkereső’ eszközüket, amellyel bemérik a vásárló bőrszínét és az eszköz megadja, hogy mely árnyalat az, ami a legjobban illeszkedne az illető bőréhez. Az én árnyalatom a Desert Beige. 3 napja használom folyamatosan és valószínűleg ez nem fog változni a későbbiekben sem, végre találtam egy olyan alapozót, amely nem csak megfelelő az én bőrtípusomnak, de az árnyalata is tökéletes. Az alapozó emellett rendkívül szépen eltünteti a bőrhibákat, de nem tömíti el a pórusokat és a hatása nagyon tartós: 10 óra elteltével is csak minimális javítást kellett végeznem, ott, ahol éppen bőrhibám volt. Sűrűbb állaga és gyönyörű fedése miatt, biztos vagyok benne, hogy ez lesz az állandó téli alapozóm, így nem kell attól félnem, hogy kipirosodik az arcom és meglátszanak a bőrhibáim a durva, hideg időben! #DoubleWearOrNothing


Giorgio Armani- Luminous Silk: Körülbelül két éve használom ezt az alapozót, ami egyből a kedvenceim közé nőtte ki magát. Nagyon lágy, könnyen eldolgozható alapozó, ami biztosan nem fogja eltömíteni a pórusaidat, engedi a bőrt lélegezni. Ez az egyetlen alapozó, ami alá nagyon ritkán használok krémet, mert tényleg nagyon hidratál és elvégzi a kívánt munkát.


Clinique- Anti Blemish Solutions: Nagyon régóta használom ezt az alapozót és nagyon szeretem, de sajnos a színárnyalatokban hiányt szenvednek és csak ritkán találom meg azt az árnyalatot, ami tényleg tökéletesen illeszkedik a bőrömhöz. Sokszor két árnyalatot keverek össze, hogy megkapjam a tökéletes színt. Általában nyáron szoktam használni ezt az alapozót, mert sokkal könnyebb náluk sötétebb árnyalatot találni. Könnyen építhető alapozó, amivel gyenge vagy közepes fedést érhetünk el és mindig elégedett vagyok a végeredménnyel, hiszen tényleg azt teszi, ami a dobozára van írva: elfedi a legkisebb, nem kívánt bőrhibákat is és egységessé teszi a bőrt.


Bobbi Brown- Skin Foundation: Tavaly nyáron egy kozmetikus ajánlására próbáltam ki ezt a terméket és azóta is folyamatosan használom. Rendkívül könnyű alapozó, a fedése bár építhető, inkább gyenge fedést nyújt. Az ember szinte megfeledkezik róla, hogy alapozó van az arcán, annyira beépül a bőrbe, emellett gyönyörű ragyogó bőrt varázsol.


Mac- Body and Face: Egyszer az egyik sminkes barátom használta rajtam a Mac Studio Fix Fluid alapozóját és nagyon tetszett a végeredmény, így úgy döntöttem én is megveszem. Sajnos nagyon nehéznek találtam dolgozni vele és sosem sikerült elérnem azt az eredményt, amit szerettem volna, arról nem is beszélve, hogy bárkit, akit megöleltem sminknyomot hagytam rajta (haha), így inkább elajándékoztam egy sminkesnek a terméket, akik szinte mindennap használják tökéletesen- ahogy nekem halandó embernek nem ment. Pár hete a Mac meghívót a ‘Készítsd el a sminked 1,2,3 lépésben’ eseményükre, ahol a sminkes a Body and Face alapozót használta rajtam. Nagyon szép ragyogó hatást ért el vele és szerencsére ezzel az alapozóval nekem is könnyű dolgoznom, könnyen építhető és kenhető. Egy kicsit zsírosabb, mint a többi alapozóm, így muszáj hozzá púdert használnom, de így is nagyon szeretem amilyen eredményt el lehet érni vele és amilyen könnyűnek érződik a bőrön!


Sok alapozó ‘megköveteli’ a púder használatát, valamint a bőröm a ’T vonalban’ gyorsan zsírossá válik a nap folyamán, így erre a területre mindig használok ‘transzparens/átlátszó’ púdert. Azért használom ezt a fajta púdert, mert színtelensége miatt bármely alapozóra használható. Számomra az örök kedvenc a Laura Mercier Translucent Setting Powder, ami tudtommal sajnos itthon nem beszerezhető, de több külföldi oldal is árulja, mint például a Feeluniquie.


Ezenkívül ajánlatos mindig megvenni az adott alapozó markának a saját ecsetét, hiszen mindig azzal a legkönnyebben és legszebben eldolgozható a termék. Sajnos ezek az ecsetek meglehetősen túlárazottak, így, ha egy jó ecsetre van szükséged és Sephora környékén jársz, akkor mindenképp ajánlom, hogy ugorj be és kérj segítséget, hogy melyik lenne számodra a legmegfelelőbb ecset. Rengeteg ecsetük van és nagyon jó minőségűek, nekem sosem volt velük problémám. Sokan a Beauty Blenderre esküsznek, szerintem is könnyű és jó vele dolgozni, de túl gyakran kell cserélni, amihez én viszont túl kényelmes vagyok és ha összeadjuk az árát annak, ahányszor le kell cserélnünk, már vehetünk egy- két jobb, tartósabb ecsetet is. Az Estée Lauder lapos ecsete mindéképpen egy olyan termék, amit tiszta szívvel ajánlok, nagyon könnyű vele dolgozni, nem hagy foltot maga után és könnyű tisztítani is.


Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést! Ha bármilyen kérdésetek van, nyugodtan feltehetitek nekem alul a comment résznél! Mint mindig, a termékek (alul) a lépegetős résznél linkelve vannak, amint rákattintottok egy termékre, egyből a termék honlapjára fog irányítani Titetet! Legyen stresszmentes, nyugodt és szép hétvégetek!


174 views0 comments

Recent Posts

See All